DFP 1 Tips Tanaman - POKOK BUAH TARAP - Sitnoolo.blogspot.com - Sitnoolo.blogspot.com - Sitnoolo.blogspot.com | sitnoolo.blogspot.com

Tips Tanaman - POKOK BUAH TARAP - Sitnoolo.blogspot.com - Sitnoolo.blogspot.com - Sitnoolo.blogspot.com

Bawah Judul
inartikel
POKOK BUAH TARAP (Artocarpus odoratissimus) ini adalah pokok dimana asalnya sejenis tumbuhan liar (wild plants) yang kini diusahakan untuk menghasilkan buah tarap. Pokok buah tarap ini juga dipanggil sebagai Pokok Terap di Semenanjung dan agak popular diusahakan Borneo seperti Sabah dan Sarawak sebagai buah nadir. Buah ini juga ada yang menggelarnya sebagai Buah Marang dan Buah Pingan. Dari pengalaman penulis semasa bertugas diNegeri Sarawak daripada tahun 1995 - 1997 mendapati buah ini memang disukai oleh masyarakat tempatan untuk dimakan. Kali pertama saya makan buah ini semasa lawatan saya kekawasan pendalaman di Long Semado, Miri untuk menjadi pengadil dalam pertandingan belia pertanian. Saya telah dihidangkan dengan banyak jenis makan dan makan isi buah tersebut dengan 'enjoy' diperingkat awal. Bagaimana pun rupanya ada 'getah' menyebabkan tekak gatal dan kemudian suara saya hilang beberapa jam selepas makan. Dari segi rupabentuk, buah tarap ini mempunyai saiz seperti buah sukun dengan isinya berwarna putih krim serta kulit berduri berceracak tersusun rapi sama seakan buah nangka (Sila lihat foto diatas). Buah tarap mempunyai keluarga sama dengan buah nangka, tempunik, cempedak, sukun, kulur dan beberapa jenis buah iaitu keluarga Moraceae. Dipasar tamu dan pasar besar semasa banyak buah dihasilkan ia juga ada dijual dengan harga runcit diantara RM4.00 - RM5.00 sebiji bergantung kepada kualiti, jenis dan saiz. Purata  berat sebiji buah tarap sekitar 1.5 kg sebiji. Kepada orang luar yang ingin makan buah tarap ini boleh meminta penjual membuka kulit buah tersebut dan membungkus isinya dalam plastik untuk dimakan dihotel atau dirumah. Ini kerana cara membuka kulit buah tarap mungkin tidak sukar tetapi ia memang perlukan kemahiran kerana ia 'bergetah'. Selain daripada buah tarap enak dimakan segar (buah yang cukup masak) ia juga boleh digoreng sama seperti menggoreng isi buah cempedak. Buah tarap muda juga sesuai untuk dijadikan bahan sayuran gulai sama seperti buah nangka muda. Buah tarap berbeza dengan Buah Tempunik (Artocarpus rigidus) kerana isi buah tempunik lazimnya berwarna oren sedangkan isi buah tarap keputihan. Terdapat juga laporan mengenai spesis Buah Tarap Bulu (Artocarpus sericicarpus) dimana ia mempunyai duri atau bulu tebal dan isinya adalah nipis berbanding dengan buah tarap. Artikel subuh ini saya menulis sedikit info dalam "Anim Agro Technology" mengenai buah Tarap sekadar dijadikan bahan bacaan dan rujukkan anda semua. 


Genus Pokok Tarap, Nangka, Sukun (Artocarpus spp) terdiri daripada 60 spesis pokok tropika jenis malar hijau daripada keluarga Moraceae (ia sama juga dengan keluarga kertau atau keluarga pokok ara). Ia sesuai tumbuh dan hidup di Asia Tenggara dan kepulauan Lautan Pasifik. Beberapa info menyatakan buah tarap ini berkait rapat dengan Buah Ficus (Pokok Ara) dari segi marfologi. Pokok yang banyak dibiakkan ialah Pokok Cempedak (Artocarpus chempeden), Nangka (Artocarpus heterophyllus) dan Pokok Terap (Artocarpus odoratissimus) serta pokok Sukun (Artocarpus atilis). Teknologi pembiakan tanaman ini dilakukan dengan pelbagai cara sama ada melalui semaian biji, cantuman atau melalui kaedah lain. Benih nangka merupakan paling banyak dikomersilkan terutama varieti nangka yang disyorkan seperti Nangka Tekam Yellow (J33) yang kini dipromosikan jualannya sebagai nangka madu dibeberapa lokasi. Pembiakan pokok tarap tidak sehebat pokok nangka dan chempedak malahan untuk mendapatkan anakbenih pokok tarap dinurseri tempatan juga agak sukar. Pada masa ini belum ada permintaan terhadap pokok buah tarap untuk ditanam secara monokrop. Kaedah yang paling baik untuk pembiakan dan juga cara menyebarkan tumbuhan ini adalah dengan biji benihnya. Biji benih yang segar akan bercambah dengan baik dan bertunas dalam jangkamasa seminggu. Lazimnya biji benih akan menjadi buruk selepas disimpan selama tiga minggu. Sebaiknya biji benih tarap perlu ditanam di tanah berpasir dengan sistem saliran baik selepas ianya dituai. 


Pokok Tarap ditanam agak meluas untuk tujuan pasaran tempatan di negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Thailand dan Filipina. Spesis ini tidak berapa popular di luar negara yang dinyatakan diatas. Dalam keadaan semulajadi, pokok tarap akan hidup dikawasan tanah berpasir di dalam hutan pada tahap ketinggian sekitar 1,000m di atas aras laut. Pokok ini akan membesar sehingga ketinggian 25 meter dimana daunnya adalah besar dan lebar iaitu diantara 16-50 cm panjang dan 11-28 cm lebar. Pokok ini istimewa kerana ia ia adalah bersifat mono dan perlukan proses kacukan pendebungaan dimana lazimnya jika ada satu pokok pun ia sudah cukup untuk pengeluaran buah sebagai hasilnya. Buah tarap muda lazimnya berwarna hijau yang berbentuk bujur berukuran sekitar 16cm panjang dan 13 cm lebar dengan purata berat sekitar 1kg setiap satu (Sila lihat foto disebelah). Buah tarap ini akan dimakan secara mentah atau dimasak sebagai makanan sayuran (yang masih muda). Walau bagaimanapun adalah diingatkan dimana biji benih buah tarap perlu dimasak terlebih dahulu sebelum dimakan. Sebenarnya buah tarap memang tidak tahan untuk disimpan dalam suhu beku.  Sebaiknya suhu minima tidak boleh tutun di bawah 7 °C kerana ia akan merosakkan kualiti buah tarap. Kepada pembaca yang belum pernah makan buah tarap atau terap atau buah marang boleh mencubanya jika berpeluang. Semuga tulisan ini memberi info berguna kepada anda. Wasallam!..
BUAH TARAP... MARANG ITU SAMA...
SABAH SARAWAK... BANYAK ADA...
BUAH MASAK... MANIS RASANYA...
BACA ARTIKEL... SERONOK JUGA...

By,
M Anem,
Senior Agronomist,
Room 821, Hotel Chia Gin,
Brinchang, Cameroon Highland,
Pahang, Malaysia.
(17 JamadilAkhir 1437H)  

1 Response to " Tips Tanaman - POKOK BUAH TARAP - Sitnoolo.blogspot.com - Sitnoolo.blogspot.com - Sitnoolo.blogspot.com "

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasHapus

close
Click here 2X Close X
kode iklan dfp
Selamat Datang